Eén van de meest voorkomende klachten zijn lage rugklachten en dit komt voor bij alle leeftijden. Ongeveer 50-80% van de volwassenen krijgt wel één of meerdere keren met lage rugpijn te maken in hun leven. Daarvan heeft 30% naast de rugpijn ook uitstralende pijn in de bil of in het been.
Oorzaken
Er zijn verschillende factoren van invloed op lage rugpijn. Zo spelen biologische-, psychosociale- en sociale factoren een rol. Dit zijn dingen zoals je geslacht, hoe je je voelt of invloeden uit je omgeving. Een duidelijke fysiologische oorzaak in het weefsel is vaak niet aantoonbaar. Artrose of druk op de tussenwervelschijf hoeft dus niet altijd rugklachten te geven. Lage rugklachten zijn in de meeste gevallen niet ernstig, maar bij minder dan 1% komen deze ernstige oorzaken voor, zoals een ontsteking of breuk in de wervel.
Beloop van de klachten
Lage rugklachten kunnen in meerdere episodes optreden en variëren van matig tot ernstige pijn. Een episode kan sluimerend of acuut beginnen. Na één maand is 25% van de mensen volledig hersteld en na 3 maanden is 50% van de mensen volledig hersteld. Daarna verloopt het herstel langzamer.
Wat kunt u doen om rugklachten te voorkomen of verminderen?
- Leefstijl: Een gezonde leefstijl die in balans is zorgt voor een minder grote kans op rugklachten.
- Genoeg bewegen: Voorbeelden zijn wandelen, fietsen of zwemmen. Op het moment dat er rugpijn is, is het belangrijk om de gewone dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren.
- Ontspannen: Stress, angsten en depressieve gevoelens kunnen er soms voor zorgen dat rugklachten minder snel over gaan of zelfs de klachten in stand houden.
- Rugoefeningen: Als er rugpijn ontstaat zijn er veel oefeningen die de klachten verlichten. Om de juiste oefeningen en goede uitvoering te hebben kan een fysiotherapeut u goed op weg helpen.
Heeft u ernstige pijn of zijn de klachten langer dan 10 dagen achtereen aanwezig? Neem dan contact op met uw fysiotherapeut.
Voor meer informatie, zie: https://www.thuisarts.nl/
Direct een afspraak maken bij één van onze locaties? Klik dan hier.
Bronvermelding
KNGF. (2022, 5 januari). lage-rugpijn-2021. www.kngf.nl. Geraadpleegd op 8 juni 2022, van https://www.kngf.nl/kennisplatform/richtlijnen/lage-rugpijn-2021
De fysiotherapeut. (2021, 9 december). Lage rugpijn | Klachten en Symptomen | Wat zijn risicofactoren? Geraadpleegd op 8 juni 2022, van https://defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/rugpijn/