fysiotherapie

Klachten van de enkel: Verzwikking

U zult het net zien. Na een langere tijd afwezig toch weer een keer op de tennisbaan te vinden. Een bal die u niet had verwacht, waardoor u uw enkel verzwikt. Het kan zo maar gebeuren. Maar wat is er nou eigenlijk gebeurd?

Bij het verzwikken van de enkel wordt er druk uitgeoefend op de binnen- of buitenkant van de enkel, waardoor de spieren en banden opgerekt of (in)gescheurd raken.

Hoe check je of je enkel verzwikt is

Wat is verstandig om nu te doen? Stop even met de activiteit/sport en voel hoe de enkel eraan toe is. Krijgt u direct zwelling of blauwverkleuring? Ga dan meteen koelen met ijs en ga met uw voet omhoog zitten hoger dan de knie en heup. Probeer een aantal dagen rustig aan te doen om de enkel te ontlasten. Kunt u na het verzwikken direct de enkel belasten met lopen, rennen en springen en gaat dit pijnloos en zonder zwelling? Dan kan u de activiteit/sport hervatten.

Wat te doen wanneer je enkel verzwikt is

Wanneer uw enkel flink verzwikt is, wordt de enkel instabiel. Hierdoor moet u de belasting van uw voet langzaam opbouwen. Hierbij is het belangrijk om de voet zo goed mogelijk af te wikkelen. Tape of drukverband kan ervoor zorgen dat de enkel stabieler is. Het zorgt echter niet voor volledig herstel van de klacht. Wanneer de enkelbanden verrekt zijn neemt de meest heftige pijn meestal af in 2-4 dagen. Wanneer de enkelbanden zijn (in)gescheurd kan het 2 tot 4 weken duren voordat de voet weer actief ingezet kan worden. In dit geval kan het soms nog maanden duren voordat de sport weer volledig opgepakt kan worden. Wij als fysiotherapeut kunnen u begeleiden in dit proces, zodat het herstel zo goed en zo snel mogelijk kan verlopen.

Laat uw enkel behandelen bij PLUK ! Fysiotherapie

Heeft u vragen of zou u een afspraak willen inplannen? Dat kan!

Mail of bel voor een afspraak:

info@pluk-fysiotherapie.nl
076 522 72 01