fysiotherapie

Klachten van de voet: Hielklachten

Heeft u hier wel eens last van? Een scherpe of zeurende pijn aan de onderkant van de hiel of voetzool. Tijdens het sporten wordt het heviger, maar ook bij het opstaan na een lange tijd zitten of tijdens wandelen voelt u het wel eens. Soms zeurt de pijn ’s nachts zelfs door.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken hebben hielklachten vaak niet te maken met het bot, maar met het bindweefsel onder de voet. Dit kan een pees, spier of het vetkussentje onder de hiel zijn.

Maar hoe komt de klacht tot stand?

Bij veel springen en versnellen komt er druk op de onderkant van de voet. Dit kan hele kleine scheurtjes geven, die vanzelf kunnen genezen. Maar als dit niet geneest ontstaat er zwak littekenweefsel.  Dit kan uiteindelijk overbelasting veroorzaken, wat past bij het bovengenoemde klachtenpatroon. Deze overbelasting kan ook een ontsteking van de peesplaat onder de voetzool geven. Een andere oorzaak van overbelasting kan zijn dat u bent gestart met hardlopen of ineens veel kilometers bent gaan wandelen zonder dit goed op te bouwen.

In sommige gevallen worden de klachten veroorzaakt door een te dun vetkussentje onder de hiel of kalk in de pees.

Hoe kunnen de klachten verholpen worden?

Ook bij deze blessure geld: koel de plek met ijs. Zorg voor meer rust. Dit betekent bij lichte klachten niet meteen stoppen met sporten, maar het is verstandig het springen en versnellen te verminderen of zelfs te vermijden. Wanneer de klachten verminderen, kunnen rekoefeningen van de kuitspieren en de tenen worden uitgevoerd om het herstel te bevorderen. Mochten de klachten niet vanzelf overgaan, dan kan onder begeleiding trainen bij een fysiotherapeut een goede oplossing zijn. Ook als de klachten niet overgaan kan behandelen met shockwave therapie de klachten verminderen of volledig verhelpen. Onze collega Chrisje Boemaars kan deze techniek toepassen.

Ook kan het helpen om een zooltje te dragen of te laten aanmeten door een podotherapeut.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak inplannen? Dat kan!

Mail of bel voor een afspraak:

info@pluk-fysiotherapie.nl
076 522 72 01