PLUK ! fysiotherapie werkt samen met Tennisvereniging Bavel en IJpelaar
Als je aan blessures tijdens tennis denkt, denk je vaak meteen aan een tenniselleboog. Dit ook is één van de meest voorkomende klachten bij het tennis. In de leeftijd van 40-50 jaar komt dit het vaakst voor, maar geschat wordt dat de helft van alle tennissers er ooit last van krijgt.
Wat is een tenniselleboog?
Een tenniselleboog wordt ook wel epicondalgia lateralis genoemd. Het is een overbelasting van de strekkers van de pols die met een pees aan de buitenzijde van de elleboog aanhechten.
Hoe ontstaan de klachten?
De klachten ontstaan als er een overbelasting is op de spieren/pezen van de onderarm. De klachten hoeven niet tijdens tennis te ontstaan, maar kunnen ook bij andere activiteiten of sporten ontstaan zoals herhaaldelijk werk met de arm (bijvoorbeeld scannen bij een kassa), tuinieren, verven, computerwerk etc. De klachten bouwen zich geleidelijk op. Het begint vaak met stijfheid van de elleboog/onderarm. Daarna ontstaat er wat scherpere, stekende of zeurderige pijn. Op zijn ergst kan het uitstraling geven naar de hand of in de gehele arm. Ook kunnen er rug en/of nekklachten aanwezig zijn.
Hoe te herkennen?
Tijdens tennis treden de klachten vooral op tijdens het slaan van een backhand. In de dagelijkse activiteiten zijn de klachten met name aanwezig bij het uitwringen van een doek, iets bovenhands optillen of duwen. De pijnlocatie zit vooral aan de buitenzijde van de elleboog en kan soms warm aanvoelen.
Wanneer contact opnemen met de fysiotherapeut?
Als de klachten beginnen met stijfheid rond de elleboog of onderarm, kan het helpen om te starten met rekoefeningen (zie afbeelding). Dit verlicht in het eerste stadium meestal de klachten al en is fysiotherapie vaak niet nodig.
Indien de rekoefeningen niet helpen, is het raadzaam om met de fysiotherapeut contact op te nemen. Vooral als de klachten constant aanwezig zijn gedurende de dag of als er hevige pijn aanwezig is.
Als de klachten al enkele weken of maanden aanwezig zijn in hevige mate, kan het in het ergste geval een jaar duren voordat de klachten genezen zijn. Dit is per persoon verschillend. Van de 10 mensen die een tenniselleboog hebben, zijn bij 8 mensen de klachten na een halfjaar (bijna) weg en bij 9 mensen na 1 jaar.
Loop er dus niet te lang mee door, en neem op tijd contact op met de fysiotherapeut via
info@pluk-fysiotherapie.nl of 076-522 72 01