fysiotherapie

PLUK ! fysiotherapie, Push en Gemeente Breda slaan handen ineen

Iedere dinsdagochtend staan 18 ouderen, tussen de 65 en 87 jaar, op het hockeyveld. De komst van ‘walking hockey’ naar Breda zorgt ervoor dat de ze gezellig samen kunnen sporten, zonder dat het fysiek te zwaar is. Een succes, want de groep blijft maar groeien.

Een leven lang hockey, dat ziet hockeyclub Push het liefst. De voor ouderen toegankelijke versie van de sport zorgt ervoor dat de generatie in beweging blijft. Ze hockeyen, werken aan zelfredzaamheid en sluiten altijd af met een gezellige ‘derde helft’. Iedereen is er welkom, of je nou kan hockeyen of niet. 

Hebben jullie een team voor mij?

Het idee om walking hockey ook bij Push te introduceren kwam van Jan Boslooper. Toen hij op een zaterdag, als nieuw potentieel lid, binnenstapte in de kantine van de club en vroeg of hij kon aansluiten bij een team, kon Push hem niet helpen. Boslooper had tot zijn 70ste in een regulier team gezeten, maar kreeg fysieke klachten en wilde ergens anders hockeyen en rustiger aandoen. Opgeven? Dat wilde hij nog niet. 

Toen kwam hij op internet uit bij de term ‘walking hockey’, en legde hij het voor aan de club. Samen met gemeente Breda en Pluk ! Fysiotherapie zette zij het plan door. Het is geïnspireerd door andere clubs en ook door NAC OldStars, waar Pluk ! Fysiotherapie al eerder bij betrokken was. 

Geen normale training

Bij de opzet van het spel stond één onderwerp centraal: iedereen moet mee kunnen doen. ,,Je zit met een grote groep ouderen, die echt allemaal wat mankeren. Of het nou een nieuwe heup is, of COPD. We kijken nergens van op”, lacht van Nicky van Ierssel, vrijwilliger en mede-initiatiefnemer van walking hockey. De aangepaste spelregels dragen al bij aan het toegankelijk maken van de sport. ,,Maar vergis je niet, de deelnemers zijn bloedfanatiek!” 

Bij walking hockey – de naam zegt het al – mag er niet gerend worden. Ook wordt er niet met een keeper gespeeld en mag je niet tegen de bal slaan. Ook zijn er geen wedstrijden, alleen trainingen. Maar het draait niet alleen om hockey. Er worden ook veel oefeningen gedaan waarbij de bal en stick niet te pas komen. 

,,Mijn focus ligt op het zelfredzaam houden van de ouderen. We werken aan motoriek, maar ook aan kracht”, legt trainster Marja Kruis uit. ,,Als iemand thuis valt, wil ik dat die persoon de kracht heeft om zichzelf weer op te hijsen.” Met balspellen werkt de groep aan het maken van onverwachte bewegingen, wat in het dagelijks leven ook van toepassing kan zijn.

Trainerstekort

De trainingen van Kruis vallen in de smaak bij de ouderen. De groep blijft zich dan ook uitbreiden. Alleen kampt de gemengde activiteit met een probleem. Push heeft een tekort aan trainers. Kruis, die inmiddels ook op leeftijd is, zou liever zelf deelnemen aan de training. Mochten er meer deelnemers bijkomen, moet het team ook nog eens opgesplitst worden. Dan zijn sowieso extra trainers nodig. 

Competitie

Blijven groeien is wel het doel. Push is momenteel de enige club in de omgeving die walking hockey aanbiedt. De verenigingsmanager van Push, Pim de Jager, heeft al met de gemeente gezeten om te kijken wat de mogelijkheden zijn. ,,Hoe leuk zou het zijn als iedere Bredase club een team had? Dat we dan een Breda-competitie kunnen spelen?” 

Die ambities laten voorlopig nog even op zich wachten. Tot die tijd wordt er enkel getraind en uiteraard afgesloten met een sociale activiteit. 

Bron: https://www.bndestem.nl/breda/walking-hockey-blijkt-een-succes-bij-push-de-spelers-zijn-bloedfanatiek~aaf225f3/

Fotografie: Pix4Profs-Ron Magielse