fysiotherapie

Wat is bindweefsel?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term bindweefsel. Bijvoorbeeld een bindweefselmassage of dat er verklevingen in het bindweefsel zitten. Maar wat is bindweefsel nou precies? Bindweefsel zit als een soort spinnenweb door het lichaam en zorgt ervoor dat alles bij elkaar blijft en vangt de krachten van het bewegen op. Eigenlijk bevat al het weefsel in ons lichaam bindweefsel.

Verschillende soorten

Er zijn allerlei verschillende soorten bindweefsels die er samen voor zorgen dat bewegingen zo optimaal mogelijk verlopen. Zo heb je het kraakbeen wat langs elkaar glijdt en schokdemping in de gewrichten geeft, sturende banden in gewrichtskapsels die botdelen met elkaar verbinden, vloeistof dat het gewricht smeert en het kraakbeen voedt, en de spieren/pezen die bewegingen mogelijk maken. Daarnaast bevatten de bloedvaten, organen en zenuwen ook bindweefsel. Al deze structuren zijn omgeven door de huid, wat ook weer bindweefsel is.

Bindweefsel kan uit verschillende soorten cellen bestaan. Twee belangrijke voor het bewegingsapparaat zijn collageencellen en elastische cellen. Hoe meer collageen, hoe stugger het weefsel is. Hoe meer elastisch, hoe flexibeler en beweeglijker het weefsel is.

Wat gebeurd er bij een blessure of operatie?

Als er een periode minder of niet wordt bewogen ontstaat er afbraak. Hierdoor neemt de bindweefselkwaliteit af en wordt het zwakker. Oorzaken kunnen zijn een blessure, operatie, ziekte of minder bewegen/sporten dan normaal. Bindweefsel past zich dus aan,  aan de belasting van het lichaam.

Soms kan het bindweefsel beschadigd raken zoals bij een spierscheur of botbreuk. Het lichaam kan dit zelf weer repareren. Er worden eerst algemene bindweefselcellen aangemaakt. Vervolgens gaan de cellen zich aanpassen aan de gevraagde functie en belastingeisen van het betreffende weefsel.
Dit gebeurt onder invloed van bewegen. Daarom zijn oefeningen altijd erg belangrijk voor het herstel van een blessure!

Behandeling bindweefsel

Naast het doen van bepaalde oefeningen en het bewegen om bindweefsel te laten herstellen, wordt ook regelmatig een bindweefselbehandeling toegepast. Verschillende behandelmethodes om bindweefsel van de spieren, pezen en huid/fascia soepeler te maken en/of te laten herstellen zijn; massage, cupping, dry needling en shockwavetherapie.

Wilt u meer informatie over bindweefsel of laten checken of behandeling hiervan nodig is?

Neem dan contact op met onze praktijk via 076-522 72 01 of info@pluk-fysiotherapie.nl.

Bronvermelding

https://www.hierhebikpijn.nl/anatomie/bindweefsel J.J. De Morree, Dynamiek van het menselijk bindweefsel; Functie, beschadiging, herstel., 2009.