fysiotherapie

Wat te doen bij artrose

We horen het vaker om ons heen, de mens wordt ouder. Dat is aan de ene kant fantastisch! Je hebt hierdoor meer tijd om dingen mee te maken en te beleven. Het is alleen minder fijn dat je zo ook een verhoogde kans hebt om verouderingsklachten te ervaren. Denk hierbij aan een versleten rug, pijnlijke- of stijve gewrichten. Eigenlijk zijn de dingen die hierboven worden genoemd allemaal hetzelfde, namelijk artrose.

Artrose staat in de top 5 hoogste aandoeningen van de ziektelast. Er wordt verwacht dat dit in 2040 de nummer 1 plek krijgt. Sommige mensen laten de klachten voor wat het is. Andere gaan naar de huisarts, de fysiotherapeut of de orthopeed. Soms is het zo dat mensen bij de orthopeed langs gaan zonder eerst een fysiotherapie traject te hebben gevolgd, en dat is nou net zonde!

Met bewegen en oefeningen kun je namelijk een bezoek aan de orthopeed jaren uitstellen, of zelfs afstellen. Dit helpt ontzettend, gezien het feit dat kunstprotheses vaak maar 20 jaar meegaan.

Het nadeel van artrose is dat bewegen vaak pijnlijk is, waardoor men de neiging krijgt om minder te bewegen. Helaas is gebleken dat juist minder bewegen, meer artrose veroorzaakt. Hierdoor is bewegen de sleutel tot de oplossing. Je blijft de stofwisseling in de gewrichten stimuleren en houdt de spieren rond het gewricht sterk. Hierdoor wordt het gewricht beter ondersteund. Bewegen zorgt voor een ontstekingsremmende werking én zorgt voor de aanmaak van pijn dempende signalen in je brein.

Moet je nu meteen contact opnemen met de fysiotherapeut? Nee, wij denken van niet. Maar blijf alert en vooral: Blijf in beweging! Mocht je lastig vinden wat je wel en niet kan doen met de klachten, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We kunnen bespreken hoe je weekindeling eruit ziet en welke (soms simpele) aanpassingen kunnen worden toegepast. We kunnen daarnaast ook oefeningen geven die thuis gemakkelijk uitgevoerd kunnen worden. Mocht de pijn hierna nog niet afnemen of juist erger worden, kan er gekeken worden naar begeleid oefenen naast het uitvoeren van oefeningen thuis.

Als u een verwijzing van de huisarts heeft voor knie- of heupartrose, dan wordt de fysiotherapiebehandeling 12 maal vanuit de basisverzekering vergoed. U houdt dus het recht op de behandelingen fysiotherapie waar u zich voor heeft verzekerd. Die 12 maal zijn dus extra.

Met sportieve groeten,

PLUK! Fysiotherapie

076 522 72 01