fysiotherapie

Bekijk onze specialisaties

Neurorevalidatie

Frans van der Brugge is schrijver van het Boek “Neurorevalidatie bij CNA”.

Dit Boek gaat over MS, Parkinson, CVA en Dementie en beschrijft de mogelijkheden die een fysiotherapeut heeft om deze patiënten op een zo’n hoog mogelijk niveau te laten functioneren. Het Boek wordt in Nederland binnen de opleidingen fysiotherapie en ergotherapie gebruikt en tevens wordt het als achtergrond informatie gebruikt binnen de huisartsengeneeskunde. Het Boek is intussen vertaald in het Engels en Duits en wordt in vele landen als opleidingsmateriaal voor het hoger onderwijs opgenomen.

In Nederland verzorgen we vanuit PLUK ! fysiotherapie jaarlijks vele scholingen voor  fysiotherapeuten en ergotherapeuten uit heel Nederland.

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij met een dunne naald in verdikkingen van een spier wordt geprikt.

De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van pijn of een gevoel van stijfheid in de spieren. Omdat de dunne naaldjes direct aangrijpen op punten die verantwoordelijk zijn voor de pijn en stijfheid merk je na de behandeling direct effect.

Intussen hebben we bijzonder goede resultaten behaald met nek- en schouderklachten, diverse rugklachten, lage rugklachten met uitstraling in de bil en armklachten zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog.

Geriatrie fysiotherapie

Een geriatriefysiotherapeut heeft zich verdiept in kennis en kunde in de ouder wordende mens en weet wat voor invloed ouder worden heeft op fysiek en mentale functioneren. Uiteraard is hij volledig op de hoogte van de ziektebeelden die frequent voorkomen bij ouderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Arthrose
  • CVA
  • Etalagebenen
  • Parkinson
  • COPD
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Reuma

Tevens weet hij welke fysiotherapeutische interventies voorhanden zijn om u beter te laten functioneren.

Sport & fysiotherapie

Sport en fysiotherapie worden vaak met elkaar in verband gebracht. De sportfysiotherapeut richt zich vooral op het behandelen van sport gerelateerde blessures.Maar ook op het voorkomen hiervan. De sportfysiotherapeut is dan ook gespecialiseerd in trainingsopbouw, inspanningsfysiologie en beschikt over apparatuur om hiermee doelgericht te kunnen handelen.

In 2024 is PLUK ! fysiotherapie gevraagd als samenwerkingspartner van Basic Fit te gaan werken en vanaf 1 maart 2024 zal dat een feit zijn. Hierdoor beschikken we over de meest hoogwaardige fitnessapparatuur om sporters te kunnen gaan begeleiden in hun weg naar herstel of juist om blessures in hun sport te voorkomen.

De fysiotherapeuten van PLUK ! beschikken over deze expertise om sporters optimaal te kunnen begeleiden.

Medical taping

Wanneer niet goed functionerende spieren ondersteund worden met speciale elastische tape, dan zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Beweging en spieractiviteit zijn namelijk onmisbare factoren bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. MTC kan dit voorkomen.

Oedeemtherapie

Oedeemvorming is een ander woord voor het vasthouden van vocht. Dit kan zich uiten in een of meerdere lichaamsdelen, maar bijvoorbeeld ook in de romp. Opeenhoping van vocht kan leiden tot pijn, minder bewegingsvrijheid en een kwetsbare huid.

De ontstaanswijze van oedeem kan verschillende oorzaken hebben. In alle gevallen is er sprake van minder goed afvoerende systemen. De afvoerende systemen zijn de lymfevaten, de bloedvaten, het hart en de nieren.

Een oedeemtherapeut beschikt over technieken om de minder goed werkende afvoersystemen te stimuleren. Daarmee kan oedeemtherapie dus effectief zijn in het bestrijden van een opeenhoping van vocht. Indien nodig word de therapie ondersteund door compressie therapie, bijvoorbeeld het aanmeten van steunkousen.

Valpreventie

Door het ministerie van VWS zijn zowel de Zorgverzekeraars als de Gemeentes in Nederland geadviseerd om nieuwe initiatieven op te zetten met betrekking tot Valpreventie.

De Gemeente Breda en PLUK ! fysiotherapie hebben de handen in een geslagen om Valpreventie op de kaart te zetten in Breda. PLUK ! fysiotherapie beschikt op al hun locaties over een SmartFloor.

Het is een hoog technologische vloer die is ontwikkeld in samenwerking met met het ministerie van VWS. Door over deze vloer te lopen kan in een handomdraai de mate van valrisico bepaald worden.

Shockwave therapie

Deze vorm van therapie werkt met schokgolven. Wij bedienen het apparaat waar deze golven uit komen. De golven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar uw blessure zit. Hierdoor verbeterd de bloedsomloop en stofwisseling. Waardoor de pijn afneemt. Zo stimuleren we het lichaam om de blessure sneller te laten genezen.

Het is een goede behandeling bij chronische en/of hardnekkige blessures. Hiermee kunnen we de klacht op weefselniveau behandelen waardoor de pijn snel afneemt.

Cupping

Sommige mensen hebben last van een stevige, pijnlijke huid. Het voelt alsof er altijd spanning op staat. Massage kan het verlichten, maar soms is de huid zo hard dat het veel moeite kost om met de handen ontspanning te creëren. Wat dan in sommige gevallen kan helpen, is het toepassen van cupping. Cupping is een heel oude techniek die zijn oorsprong heeft uit de Chinese geneeskunde. In Nederland wordt deze techniek steeds vaker toegepast, zo ook door PLUK ! fysiotherapie.

Tijdens drycupping wordt de huid vacuüm getrokken in een cup. Hierdoor komt de huid strakker te staan. Vervolgens wordt er langzaam heen en weer bewogen. Deze techniek voelt voor u aan als een stevige massage. Het kan de eerste keer als pijnlijk worden ervaren. Door deze vorm van cupping toe te passen wordt de bloedtoevoer gestimuleerd waardoor de stofwisseling verbetert. Na een aantal behandelingen wordt dan het bindweefsel soepeler.