fysiotherapie

Bekijk onze specialisaties

Algemene fysiotherapie

Sinds 2006 kun je zonder verwijsbrief van de huisarts een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Een Algemeen Fysiotherapeut is gericht op het voorkomen, genezen en/of verminderen van klachten en aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat.

Bij de eerste afspraak brengt de fysiotherapeut de klachten in kaart en vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een behandelplan opgesteld. Daarnaast besteedt de fysiotherapeut ook aandacht aan het voorkomen dat de patiënt nog eens met dezelfde problemen wordt geconfronteerd. Dit kan enerzijds door middel van instructie van oefeningen en anderzijds door de cliënt een goed inzicht in de ontstaanswijze van de klacht te geven.

Neurorevalidatie

Frans van der Brugge is schrijver van het Boek “Neurorevalidatie bij CNA”.

Dit Boek gaat over MS, Parkinson, CVA en Dementie en beschrijft de mogelijkheden die een fysiotherapeut heeft om deze patiënten op een zo’n hoog mogelijk niveau te laten functioneren. Het Boek wordt in Nederland binnen de opleidingen fysiotherapie en ergotherapie gebruikt en tevens wordt het als achtergrond informatie gebruikt binnen de huisartsengeneeskunde. Het Boek is intussen vertaald in het Engels en Duits en wordt in vele landen als opleidingsmateriaal voor het hoger onderwijs opgenomen.

In Nederland verzorgen we vanuit PLUK ! fysiotherapie jaarlijks vele scholingen voor  fysiotherapeuten en ergotherapeuten uit heel Nederland.

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij met een dunne naald in verdikkingen van een spier wordt geprikt.

De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van pijn of een gevoel van stijfheid in de spieren. Omdat de dunne naaldjes direct aangrijpen op punten die verantwoordelijk zijn voor de pijn en stijfheid merk je na de behandeling direct effect.

Intussen hebben we bijzonder goede resultaten behaald met nek- en schouderklachten, diverse rugklachten, lage rugklachten met uitstraling in de bil en armklachten zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog.

Geriatrie fysiotherapie

Een geriatriefysiotherapeut heeft zich verdiept in kennis en kunde in de ouder wordende mens en weet wat voor invloed ouder worden heeft op fysiek en mentale functioneren. Uiteraard is hij volledig op de hoogte van de ziektebeelden die frequent voorkomen bij ouderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Arthrose
  • CVA
  • Etalagebenen
  • Parkinson
  • COPD
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Reuma

Tevens weet hij welke fysiotherapeutische interventies voorhanden zijn om u beter te laten functioneren.

Medical taping

Wanneer niet goed functionerende spieren ondersteund worden met speciale elastische tape, dan zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Beweging en spieractiviteit zijn namelijk onmisbare factoren bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden.

Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. MTC kan dit voorkomen.

Oedeemtherapie

Oedeemvorming is een ander woord voor het vasthouden van vocht. Dit kan zich uiten in een of meerdere lichaamsdelen, maar bijvoorbeeld ook in de romp. Opeenhoping van vocht kan leiden tot pijn, minder bewegingsvrijheid en een kwetsbare huid.

De ontstaanswijze van oedeem kan verschillende oorzaken hebben. In alle gevallen is er sprake van minder goed afvoerende systemen. De afvoerende systemen zijn de lymfevaten, de bloedvaten, het hart en de nieren.

Een oedeemtherapeut beschikt over technieken om de minder goed werkende afvoersystemen te stimuleren. Daarmee kan oedeemtherapie dus effectief zijn in het bestrijden van een opeenhoping van vocht. Indien nodig word de therapie ondersteund door compressie therapie, bijvoorbeeld het aanmeten van steunkousen.

Shockwave therapie

Deze vorm van therapie werkt met schokgolven. Wij bedienen het apparaat waar deze golven uit komen. De golven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar uw blessure zit. Hierdoor verbeterd de bloedsomloop en stofwisseling. Waardoor de pijn afneemt. Zo stimuleren we het lichaam om de blessure sneller te laten genezen.

Het is een goede behandeling bij chronische en/of hardnekkige blessures. Hiermee kunnen we de klacht op weefselniveau behandelen waardoor de pijn snel afneemt.